Przejdź do treści
𝐒𝐚ł𝐚𝐭𝐤𝐚 𝐳 𝐟𝐚𝐬𝐨𝐥𝐤𝐢 𝐬𝐳𝐩𝐚𝐫𝐚𝐠𝐨𝐰𝐞𝐣, 𝐦𝐚𝐧𝐠𝐨 𝐢 𝐭𝐨𝐟𝐮
15.09.2025
𝐏𝐫𝐳𝐞𝐩𝐲𝐬𝐳𝐧𝐚, 𝐨𝐫𝐳𝐞ź𝐰𝐢𝐚𝐣ą𝐜𝐚 𝐢 𝐬𝐲𝐜ą𝐜𝐚 𝐬𝐚ł𝐚𝐭𝐤𝐚 – dzięki solidnej porcji roślinnego białka z tofu, wyrazistemu dressingowi na bazie soku z limonki i masła orzechowego, świeżym listkom mięty nadającym lekkości i aromatu oraz warzywno-owocowemu duetowi: fasolka szparagowa + mango 🥗🥭🥗🥭🥗🥭🥗🥭🥗🥭
Inspirację znalazłam u cudownego Rozkoszny - Michał Korkosz, ale wiecie, że nigdy nie potrafię trzymać się przepisu w 100% 🙈 Tofu przygotowałam po swojemu i trochę zmieniłam proporcje niektórych składników.
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj 👉 https://www.rozkoszny.pl/tajska-salatka-z-fasolki-szparagowej-mango-i-tofu/
✨ 𝐃𝐥𝐚 𝐤𝐨𝐠𝐨 𝐭𝐚 𝐬𝐚ł𝐚𝐭𝐤𝐚?
Idealna dla osób na diecie: redukcyjnej, bezlaktozowej, bezglutenowej, śródziemnomorskiej czy roślinnej.
⚠️ 𝐊𝐭𝐨 𝐩𝐨𝐰𝐢𝐧𝐢𝐞𝐧 𝐮𝐰𝐚ż𝐚ć?
❗️diabetycy (ze względu na zawartość mango i miodu – lepiej w mniejszej porcji),
❗️osoby z alergią na soję, orzechy lub którykolwiek składnik przepisu.
𝐒𝐚ł𝐚𝐭𝐤𝐚 𝐧𝐚 𝟒 𝐩𝐨𝐫𝐜𝐣𝐞 𝐳 𝐟𝐚𝐬𝐨𝐥𝐤𝐢 𝐬𝐳𝐩𝐚𝐫𝐚𝐠𝐨𝐰𝐞𝐣, 𝐦𝐚𝐧𝐠𝐨 𝐢 𝐭𝐨𝐟𝐮
✅450 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
✅1 mango
✅2 kostki (180 g) tofu naturalnego
✅2 duże łyżki masła orzechowego
✅3 łyżki miodu
✅2 łyżki sosu sojowego
✅1 łyżka mąki ziemniaczanej
✅5 łyżek soku z limonki
✅½ szklanki posiekanych świeżych liści mięty
✅2 łyżki oliwy z oliwek
𝐖𝐲𝐤𝐨𝐧𝐚𝐧𝐢𝐞:
📍Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie przez ok. 7 minut, aż będzie jędrna. Odcedź i zahartuj zimną wodą, żeby zachowała kolor i chrupkość.
📍Tofu – pokrój w kostkę, osusz i wymieszaj w woreczku wraz z mąką ziemniaczaną. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i obsmaż tofu na złoty kolor - następnie dodaj 2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki miodu. Smaż wszystko na średnim ogniu aż będzie apetyczne💯.
📍Mango pokrój w kostkę.
📍Dressing – w miseczce wymieszaj 2 łyżki masła orzechowego, 1 łyżkę miodu, 5 łyżek soku z limonki oraz 1 łyżkę wody.
📍Łączenie – w dużej misce połącz fasolkę, mango, tofu i listki mięty. Polej dressingiem i delikatnie wymieszaj.
Smacznego! 😍😍😍
Piękne zdjęcia oczywiście: @szajtauer